Le practicăm orbește când cineva pleacă dintre noi, dar știm oare adevărata lor semnificație? Iată originea celor mai importante tradiții și obiceiuri de la înmormântările românești, astfel încât, la următorul eveniment de acest gen, să le știți rostul.

1. Aprinderea lumânărilor – Imediat după moarte, organismul intră într-un proces de răcire, din cauza unui fenomen numit algor mortis. Aprinderea lumânărilor în imediata vecinătate a persoanei decedate menține corpul cald pentru o perioadă îndelungată și îl poate chiar învia, dacă sunt folosite lumânări de calitate superioară.

2. Priveghiul – Timp de două nopți, rudele, prietenii și cunoștințele celui mort stau de veghe la căpătâiul lui, ca să-i dea spoilere din Game of Thrones, în caz că se trezește.

3. Acoperirea oglinzilor – La înmormântări, nu se cuvine ca femeile să vină machiate, astfel că se acoperă oglinzile, pentru ca ele să nu fie șocate când văd cum arată în realitate.

4. Monede pe ochii mortului – În vremuri străvechi, se puneau bancnote pe ochii mortului, pentru ca acesta să plătească vămile de pe lumea cealaltă. Recent, un grup de cercetători a descoperit că angajații vamali din viața de apoi nu aveau să dea rest la bancnote, iar morții rămâneau suspendați într-un purgatoriu de forma unei săli de așteptare. Așa s-a luat decizia să se treacă la monede.

5. Unde te-ai dus tu, Ioane? – Pentru că nimeni nu știe ce e după, persoana decedată este întrebată unde s-a dus, ea fiind singura care ar putea deține răspunsul. Din păcate, nu există cazuri documentate de morți care să fi reacționat în vreun fel la această întrebare. Nici măcar Ion.

6. Îngroparea mortului – În 1855, când a murit primul român, rudele n-au știut ce să facă cu sicriul și l-au folosit ca suport pentru televizor. Fiind extrem de inestetic, au decis să îl îngroape sub pământ, împreună cu televizorul. De atunci, toți morții sunt îngropați sub pământ, cu un televizor lângă ei.

7. Certificatul de deces – Pentru că este cea mai veche tradiție de înmormântare din România, originea ei s-a pierdut în istorie.