1. Urcă la un etaj cât mai înalt al clădirii. Cutremurul se desfășoară la nivelul pământului, deci cu cât ești mai sus, cu atât ești mai în siguranță. Dacă blocul tău are 9-10 etaje, vei fi printre norocoșii care vor scăpa cu viață.

2. Nu te apuca să-ți dezgheți frigiderul. Cel mai bun moment să îți dezgheți frigiderul este atunci când pământul nu vibrează haotic, distrugând totul în jurul tău. Lasă această activitate pentru mai târziu și găsește un loc unde să te adăpostești.

3. Întreabă-ți câinele dacă simte un cutremur în următoarele minute. Este binecunoscut că animalele sunt capabile să presimtă venirea unui cutremur, înaintea oamenilor. Roagă-ți prietenul patruped să te anunțe dacă simte ceva periculos și vei avea câteva minute vitale în plus să găsești un loc sigur.

4. Închide toate ferestrele, ca să nu mai aibă pe unde intra cutremurul. Oricât ar fi de mic, un cutremur va căuta întotdeauna locuri prin care să intre în casă. Când începi să simți că pământul vibrează, închide urgent toate ferestrele, astfel încât cataclismul să rămână afară și să nu-ți provoace distrugeri în apartament.

5. Așteaptă să sune alarma de cutremur instalată pe hol, la intrare. Dacă nu ești sigur că ai de-a face cu un cutremur, alarma anti-cutremur din hol ar trebui să fie un indiciu suficient. Imediat ce începe să sune, mergi la adăpost.

6. Țipă la cutremur să se oprească din zguduit. Decât să-ți folosești energia căutând un loc despre care nu știi sigur că te va salva, e mai sănătos să țipi la cutremur. Dacă sunt prin preajmă, roagă-ți prietenii și vecinii să urle cu tine: cu cât sunteți mai mulți, cu atât se va opri mai repede.

7. Reconciliază-ți relația șubredă cu tatăl tău. Chiar dacă te-a abuzat fizic și psihic în copilărie, un tată este mai în vârstă, ca urmare, cunoaște mai multe despre siguranța în timpul unui cutremur. Calcă-ți pe inimă, sună-l și roagă-l să-ți dea câteva sfaturi despre ce să faci ca să scapi nevătămat.

8. Sună la poliție și roagă-i să vină să aresteze cutremurul. Poliția va ajunge în câteva minute, iar cutremurul va fi arestat pentru distrugere de proprietate, și astfel îți vei putea continua ziua liniștit.