Ai ochit jobul de vis, dar ți-e teamă că interviul nu va decurge conform scenariilor din capul tău? Nu e cazul să te îngrijorezi. Urmează aceste sfaturi și vei impresiona orice angajator:

1. Află adresa companiei – Orice angajator privește cu ochi buni un candidat care s-a documentat riguros cu detalii din viața companiei. Simpla ta prezență va dovedi că știi deja adresa completă a posibilului tău loc de muncă.

2. Vino la interviu cu trei zile mai devreme – Angajatorii apreciază punctualitatea, așa că vor fi cu atât mai impresionați să te vadă în biroul lor cu trei zile înaintea datei stabilite. Prezintă-te, așază-te pe scaun și rămâi acolo, indiferent ce se întâmplă în jurul tău. În trei zile vei părea de-al casei și vei avea un avantaj consistent în fața celorlalți candidați.

3. Simulează interviul cu un prieten și susține interviul tot cu el – Pune un prieten să joace rolul angajatorului și simulați cam cum ar decurge interviul, apoi roagă-l să vină cu tine pentru a susține și interviul real. Dacă ați repetat și a decurs bine, de ce să te complici cu un necunoscut, precum angajatorul?

4. Ai grijă la capcane – Toți angajatorii plasează capcane pentru urși la intrarea în birou, pe scaun sau pe pereți, pentru a testa vigilența candidaților. Evită-le pe toate și demonstrează că ești atent la ce se întâmplă în jurul tău.

5. Menține un contact fizic permanent cu angajatorul – Nimic nu este mai important decât legătura stabilită între tine și angajator. Ține permanent o parte a corpului tău lipită de o parte a corpului său pentru a crea o conexiune intimă cu viitorul tău șef.

6. Petrece prima jumătate de oră vorbind despre vreme – Numeroase calități te recomandă pentru acest job, dar un angajator va căuta întotdeauna și ceva în plus. Dă-l gata cu un monolog de 30 de minute despre temperatură, presiune atmosferică sau schimbările sezoniere de tipar ale musonului din zona de interconvergență tropicală.

7. Promite că nu vei intra niciodată cu arma în birou să împuști pe toată lumea – Dacă e un lucru care face toți angajatorii să ridice din sprâncene, acela e terorismul la locul de muncă. Clarifică de la bun început că nu ești genul de persoană care ar mitralia un etaj întreg de angajați, și vei fi privit cu alți ochi.

8. Cere un salariu de 100.000 de euro pe lună – Angajatorii apreciază candidații care știu ce vor. Cum să speri la 100.000 de euro pe lună într-un call center din Pipera, dacă nu specifici clar că asta vrei? Angajatorii nu citesc gândurile.

9. Vino la interviu cu o celebritate – Aproape că nu mai este nevoie să spui nimic, dacă te prezinți braț la braț cu o supervedetă.

10. Dacă te întreabă unde te vezi peste cinci ani, singurul răspuns corect este “în locul dumneavoastră” – Angajatorul se va simți intimidat de această demonstrație de încredere și astfel îl vei domina psihologic, interviul devenind floare la ureche.

11. Fii mai înalt decât angajatorul. O altă metodă de dominație psihologică este înălțimea superioară. Fii prevăzător și ai grijă ca în ziua interviului să fii cu cel puțin un cap mai înalt decât cel care susține interviul.

12. Poartă un tricou cu “Angajați-mă” – Sigur, mesajele subliminale nu sunt tocmai ortodoxe, dar ai nevoie de jobul ăsta ca să nu te dea administratorul afară din casă.

13. Dacă interviul a mers prost, trimite un e-mail angajatorului în care să îi atragi atenția că a ținut greșit interviul – Angajatorul își va da seama că a condus interviul ca un amator și te va angaja imediat, drept compensație.

Mult succes.