Liftul este unul dintre mijloacele de transport în comun pe verticală cel mai frecvent utilizate în ziua de azi, însă puțini cunosc regulile de bune maniere ce trebuie respectate. Iată aici lista completă cu absolut tot ce trebuie să știi despre eticheta în lift.

1. Înainte să intri în lift, bate la ușă. Nu da buzna în lift, că nu ești la tine acasă. Bate la ușă și așteaptă să fii invitat înăuntru.

2. Dacă cineva are o mâncărime, scarpină-l. Cei mai mulți oameni se simt rușinați să se scarpine în lift, mai ales dacă mâncărimea este într-o zonă intimă. Dacă sesizezi pe cineva în nevoie de a se scărpina, bagă-i mâna în pantaloni și scutește-l de momentul stânjenitor de a se scărpina de față cu alții.

3. Când ești în lift cu o femeie gravidă, ajut-o să nască. Femeile gravide aproape de termen circulă des cu liftul pentru că mișcarea pe verticală ajută la inducerea travaliului. Când vezi o femeie pregătită să aducă pe lume bebelușul, nu sta să te uiți: ține-o de mână și spune-i să împingă.

4. Dacă cineva este în întârziere la o întâlnire importantă, nu apăsa butonul de catapultare în afara clădirii a tuturor persoanelor din lift. Pur și simplu nu e politicos.

5. Trece-ți telefonul pe modul ‘lift’. Ai grijă să folosești modul ‘lift’ când intri în lift, pentru a evita interferențele nedorite.

6. Dacă îți scoți câinele la plimbare în lift, strânge mizeria lăsată de el. E un gest de ultimă speță să lași excremente de câine într-un spațiu atât de mic. Asigură-te că ai mereu o pungă cu tine, atunci când îți plimbi patrupedul în lift.

7. Ține-te de mână cu ceilalți oameni. Dacă se rupe cablul liftului, experiența poate fi traumatizantă, dar va fi depășită mai ușor cu ajutorul celorlalți. Stabiliți preventiv o conexiune fizică, în eventualitatea căderii liftului în gol.

8. Dacă cineva strigă “DANS”, dansează. Când o persoană din lift strigă din senin “DANS”, este politicos să începi să dansezi, chiar dacă nu te pricepi. Gestul contează, iar persoana care a strigat va ști că nu-ți lipsesc cei 7 ani de-acasă.

9. Dacă cineva nu are buzunare, lasă-l să țină mâinile în buzunarele tale. Ai un buzunar liber? E de bun simț să-l lași pe cel de lângă tine să introducă mâna în el, mai ales dacă nu a avut inspirația să poarte haine cu buzunare.

10. Nu lua mâncarea celorlalți din frigider. Arată puțină decență și rezumă-te la mâncarea pusă de tine în frigiderul din lift, oricât ți-ar fi de foame.

11. Nu tăia coada formată la toaletă. Știu că te grăbești să ajungi la muncă, dar respectă coada ordonată formată de persoanele care vor să folosească toaleta liftului. Nu te băga în față, ca un needucat.

12. Dacă liftul se scufundă, femeile și copiii au prioritate în bărcile de salvare. Un lift nu poate fi echipat cu prea multe bărci de salvare, așa că, dacă ești bărbat, în eventualitatea unui dezastru acvatic, lasă femeile și copiii să se salveze.

13. Dacă rămâi ultimul în lift, nu uita să stingi lumina când ieși. E un gest de bun simț să economisești energia.